Aan de slag? Vraag een demo aan »

Digitale geletterdheid Informatievaardigheden

Informatievaardigheden

Informatievaardigheden zijn in deze maatschappij zo belangrijk. Daarom is deze vierde leerlijn in de andere drie leerlijnen geïntegreerd. Het gaat om bijvoorbeeld: Presentatie & visualisatie, Tekstverwerken, Online samenwerken, Zoeken & vinden en Nepnieuws. Ook in de volgende leerjaren komen deze vaardigheden weer aan bod.

Mediawijsheid

In de leerlijn mediawijsheid wordt uitgelegd wat mediawijsheid is en wat hier allemaal bij komt kijken. Doordat de leerlingen in deze leerlijn al zo veel bezig zijn met het online zoeken en vinden van informatie is dit gedeelte van informatievaardigheden al behandeld. Ook het onderdeel nepnieuws vormt een overlapping met de leerlijn mediawijsheid, waardoor ervoor gekozen is om deze niet meer apart in een andere leerlijn te behandelen.

Screenshot leerlijn mediawijsheid van DigiReady lesprogramma digitale geletterdheid

ICT-Basisvaardigheden

In de leerlijn ICT basisvaardigheden worden onder andere Presentatie & visualisatie en Tekstverwerken behandeld. Een onderdeel hiervan is ook weer het zoeken naar online informatie en het omzetten hiervan in een presentatie of document. Bij het zoeken naar informatie om te gebruiken voor verslagen en presentaties behoort ook weer het beoordelen van de betrouwbaarheid van de bron. Hierdoor wordt dit onderdeel van informatievaardigheden ook weer gebruikt bij ICT basisvaardigheden.

Screenshot leerlijn ICT-Basisvaardigheden van DigiReady lesprogramma digitale geletterdheid

Computational Thinking

Computational thinking is niet direct gelinkt aan informatievaardigheden. Echter doordat computational thinking het logisch denkvermogen stimuleert, speelt dit onbewust weer in op andere onderdelen van informatievaardigheden.

Screenshot leerlijn computational thinking van DigiReady lesprogramma digitale geletterdheid

Bekijk live hoe informatievaardigheden aan bod komen.

Bekijk de methode