Zoeken naar relevante informatie op internet
Online zoeken naar informatie is niet zo moeilijk. Je hoeft tegenwoordig niet eens meer je weg naar Google, Bing of Yahoo te vinden, want als je bovenin de balk je zoekopdracht intypt, gaat je browser automatisch zoeken via jouw ingestelde zoekmachine.
Zoeken naar relevante informatie op internet is weer een ander verhaal. Hoe specifiek moet je zijn bij een zoekopdracht? Wanneer ben je te specifiek? Hoe weet je dat de pagina’s die verschijnen bij jouw zoekopdracht ook de juiste zijn? Welke website kun je het beste gebruiken als je op zoek gaat naar relevante informatie?
Wanneer jongeren leren hoe ze relevante informatie kunnen vinden op internet scheelt het heen een hoop tijd en onderzoek, waardoor de druk op de leerlingen om deadlines te halen ook minder wordt.
Beoordelen van betrouwbaarheid van informatie
Wanneer je uiteindelijk door hebt gekregen hoe je het beste kunt zoeken naar relevante informatie op internet, is het weer de kunst om de betrouwbaarheid van informatie te beoordelen.
Wikipedia was bijvoorbeeld één van de meest gebruikte websites om informatie op te zoeken in mijn schooltijd. Pas jaren later kreeg ik te horen dat Wikipedia helemaal geen betrouwbare bron was, omdat iedereen informatie kan aanpassen en plaatsen. Toch blijft Wikipedia een hele verleidelijke bron om te gebruiken. Waarom? Omdat hij bij bijna iedere zoekopdracht bovenaan verschijnt.
Wikipedia is een van de vele voorbeelden. Zo zijn er nog veel meer websites die heel betrouwbaar lijken en die graag door jongeren gebruikt worden voor hun werkstuk, verslag etc. Het is de taak van de docenten om te leren wat wel en niet betrouwbare informatie is en hoe ze dat kunnen beoordelen.
Het maken van een sterk wachtwoord
Een wachtwoord aanmaken is niet zo moeilijk, maar het maken van een sterk wachtwoord blijkt toch moeilijker dan gedacht. Echter is het hebben van een goed wachtwoord voor websites met persoonlijke gegevens (zoals Facebook, Instagram etc.) heel erg belangrijk. Wanneer een wachtwoord makkelijk achterhaald kan worden, kan dit nare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat we kinderen leren waar een goed wachtwoord aan moet voldoen.
Ook niet op iedere website is het een vereiste dat een wachtwoord uit minimaal 8 karakters met 1 getal en 1 leesteken moet bestaan. En wanneer dit wel vereist is, zie je vaak dat wachtwoorden worden hergebruikt. Maak jongeren niet alleen alert over waar een wachtwoord aan moet voldoen. Leer ze ook hoe ze gebruik kunnen maken van een wachtwoordgenerator als 1Password & LastPass die niet alleen wachtwoorden genereert, maar ook direct veilig opslaat.
Ethisch bewust handelen op bijvoorbeeld Social Media
Ondertussen zijn jongeren zich wel bewust geworden van wat ze beter wel en niet op internet kunnen plaatsen wanneer het over henzelf gaat. Echter wat ze beter wel of niet kunnen plaatsen op social media platformen als het gaat om anderen lijkt toch wat lastiger te zijn. Wat de impact van een ‘lelijke’ foto online voor iemand anders kan zijn, is toch een wat moeilijker ethisch vraagstuk. Vaak wordt hier bij het plaatsen ook geen seconde over nagedacht. We kijken of we zelf goed op de foto staan en gooien hem daarna gewoon op het internet. Je bewust zijn van de gevolgen die dit voor een ander kan hebben, is onwijs belangrijk. Omdat dit niet iets is wat jongeren zich zelf kunnen realiseren, zullen we hen ook hierin moeten onderwijzen.
Over DigiReady
DigiReady is een online leerplatform met lessen in
digitale geletterdheid, onderverdeeld in drie leerlijnen:
mediawijsheid,
computational thinking en
ICT basisvaardigheden. In plaats van dat docenten online nog op zoek moeten naar lessen in digitale geletterdheid en deze zelf moeten samenstellen en aanpassen, zorgt DigiReady met het online leerplatform voor een vast en gestructureerd programma dat leerlingen op een leuke en leerzame manier digitaal vaardig maakt.
DigiReady staat voor:
- Een leuke en unieke manier van leren voor kinderen van 10-14 jaar met behulp van gamification en een reis door een unieke grafische wereld.
- Lessen die aan te passen zijn naar het niveau van kinderen (basisschool, VMBO, HAVO, VWO).
- Een doorlopende leerlijn die voldoet aan de eisen van het curriculum voor digitale geletterdheid.
Wil je meer weten over DigiReady? Neem zelf een kijkje in het online leerplatform met behulp van een
proef-account.