Aan de slag? Vraag een demo aan »

Dit is voor de MediaMasters Quiz!


Heb je een vraag?

Klik op een onderwerp, dan vertel

ik je er hiernaast je er mee over!

- De geschiedenis van mediawijsheid

- Wat is privacy?

- Wat zijn de risico’s wanneer je
een profiel op openbaar zet?

- Wat zijn media?

De avatar van DigiReady, Robin, nodigt je uit om een proefaccount aan te maken.

Stel je vraag aan Robin!De geschiedenis van mediawijsheidWat is privacy?Wat zijn de risico’s wanneer je een profiel op openbaar zet?Wat zijn media?

Hier krijg je je antwoord te zien.Er is veel discussie over wanneer de term mediawijsheid voor het eerst werd gebruikt. In 2005 stelde de Raad voor Cultuur voor het eerst vast dat media de omgeving zelf was geworden en werd de term Mediawijsheid voor het eerst genoemd. Privacy betekent dat iemand dingen kan doen zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft, inbreuk op maakt, of invloed op heeft. Iedereen heeft recht op privacy.

Privacy gaat dus niet alleen om je eigen privacy, maar ook om de privacy van andere mensen om je heen. Wanneer je een foto plaatst van een feestje gisterenavond waar jij met vrienden op staat, gaat het niet alleen om je eigen privacy, maar ook die van de anderen op de foto. Let er dus altijd op dat als jij zo’n foto deelt dat je vrienden dat ook goed vinden, niemand er raar op staat en dat je je goed bedenkt wie de foto mag zien.
Een profiel op openbaar zetten betekent dat echt iedereen alles kan zien wat je deelt. Op je persoonlijke profiel vul je ook vaak persoonlijke gegevens in zoals waar je woont, je voor- en achternaam, geboortedatum en misschien nog wel veel meer. Ook mensen die jij niet kent, hebben nu ineens toegang tot alle informatie over jou en al jouw foto’s. Zo maak je het anderen wel heel makkelijk om een nepprofiel aan te maken met jouw informatie.

Alle informatie die online staat, staat niet alleen nu, maar voor de rest van je leven. Ook al verwijder je foto’s van het internet, ze zijn altijd nog ergens terug te vinden. Misschien ben je daar nu nog niet mee bezig, maar als je ouder bent en je gaat werken dan kunnen deze mensen ook nog allemaal oude foto’s van jou bekijken.
Media (zoals in mediawijsheid) zijn informatiebronnen. Vaak bedoelen mensen dan informatie over het nieuws van nu. Zo noemen we kranten, social media, nieuwsapps, en televisieprogramma's allemaal media. Maar ook de verzameling van video's, afbeeldingen en teksten noemen we media, of samen Multimedia.