Aan de slag? Vraag een demo aan »

Dit is voor de MediaMasters Quiz!


Hoi, ik ben Robin! Heb je een vraag?

Klik op een onderwerp, dan vertel

ik je hiernaast er mee over!

- Hoe verdien je geld als een influencer?

- Een spel downloaden. Echt gratis?

- Hoe zit het met die slimme brievenbus?

De avatar van DigiReady, Robin, nodigt je uit om een proefaccount aan te maken.

Stel je vraag aan Robin!Hoe verdien je geld als een influencer?Een spel downloaden. Echt gratis?Hoe zit het met die slimme brievenbus?

Hier krijg je je antwoord te zien. Jijzelf of vast een vriend van jou heeft wel eens geroepen 'ik wil een influencer worden'. Dure kleding, mooie vakanties en dikke autos. Dat is wat we ons voorstellen bij influencers. Alleen hoe komen ze aan dat geld?

TikTok of Instagram geven een geen geld aan influencers, ze moeten het daarom zelf verdienen. Dit doen ze door eigen merch te verkopen. Dit zijn T-shirts, posters en meer met logo's of quotes.

Wat je al vaker ziet is dat ze reclame maken voor producten. Bedrijven benaderen influencers en betalen ze om hun producten te laten zien op TikTok.
Op de appstore zie je een hoop gratis spellen. Free-to-play noemen we dat. Echter zit er veel werk in om een spel te maken. Daarom verdienen de makers van het spel geld door advertenties te laten zien of door in-app aankopen. Denk aan bijvoorbeeld v-bucks in Fortnite die je met echt geld kan kopen.

We noemen een spel pay-to-win als je met echt geld een voordeel kan krijgen in het spel. Bijvoorbeeld een krachtig wapen of een snellere auto.

Wat natuurlijk ook nog altijd kan is je spel kopen in de winkel of online (buy-to-play). Dan heb je geen advertenties en geen in-app aankopen.

Heb je bij jou thuis ook slimme apparaten? Zoals een slimme thermostaat, slimme lampen of een slimme spraak assistent. Deze werken met sensoren zoals camera's en mircofoons.

Heel handig allemaal. Maar heb je ooit eens over de privacy risco's gedacht? Je wilt natuurlijk niet dat iemand zomaar bij jou thuis mee kan luisteren.

Wat vind jij van de slimme brievenbus?