Aan de slag? Vraag een demo aan »
Alle blogartikelen
Digitale geletterdheid, meer uitleg over deze 21e eeuwse term!

Digitale geletterdheid, meer uitleg over deze 21e eeuwse term!

In de digitale samenleving wordt er vaak gesproken over digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden, maar wat is het nou precies?

Door Lars Middel op 29-08-2022 • Leestijd: 2 min Digitale Geletterdheid 21ste century skills

Digitale geletterdheid is een term die je de laatste paar jaren steeds vaker hoort en ziet. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om digitaal geletterd te zijn? In deze blog geven we hier meer uitleg over.


De 21e eeuw brengt speciale 21e eeuwse vaardigheden, zoals digitale geletterdheid, met zich mee die iedereen dient te beheersen. Onderstaande infographic van SLO geeft een overzicht van al deze vaardigheden.


Wat verstaan wij onder digitale geletterdheid?
Onder digitale geletterdheid verstaan we de vaardigheden die nodig zijn om jezelf te ontwikkelen en staande te houden in de digitale samenleving. Deze vaardigheden zijn: mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking en ICT basisvaardigheden. Meer informatie over de precieze inhoud van deze vaardigheden kun je hier vinden. 

Waarom is het belangrijk digitaal geletterd te zijn?
Maar waarom is het nou zo belangrijk om digitaal geletterd te zijn? En vooral: voor wie is dit belangrijk? De belangrijkste doelgroep voor digitale geletterdheid zijn de jongeren. Generatie Alpha (2000-2010) is geboren en opgegroeid in een digitale samenleving. Zij komen constant in aanraking met de digitale wereld en het is van belang dat zij de uitdagingen en gevaren begrijpen, maar ook de vaardigheden weten toe te passen. 

Denk hierbij aan ICT basisvaardigheden zoals het gebruik van Microsoft Word en Powerpoint voor verslagen en presentaties op school. Computational Thinking zorgt ervoor dat jongeren weten hoe een computer werkt en meer probleemoplossend kunnen denken. Ook de gevaren van het plaatsen en delen van informatie via social media komen bij Mediawijsheid aan bod. Instagram, Snapchat, Tik Tok en Facebook wordt veel gebruikt door jongeren met een leeftijd van 11 tot 19 jaar. Echter weten veel jongeren niet wat er gebeurt met de informatie die zij op internet zetten. Of wat de informatie die zij op social media lezen met ze kan doen.

The Social Dilemma
Een goed voorbeeld van de gevaren van social media is de film ‘The Social Dilemma’ waarin door ex-techmedewerkers van grote bedrijven als Facebook wordt uitgelegd hoe wij allen beïnvloed worden door social media. De film geeft een gevaarlijk realistisch beeld van hoe wij constant in de ban zijn van onze mobiele telefoon en alles wat zich daarop afspeelt. 

Digitale geletterdheid als verplicht vak
Bovenstaande uitleg geeft een duidelijker beeld van wat digitale geletterdheid is en waarom het belangrijk is om digitaal geletterd te zijn. Dat dit belangrijk is, vindt ook curriculum.nu. Zij pleiten voor digitale geletterdheid als vast onderdeel van het curriculum en dus een verplicht vak voor alle scholen. 

Over DigiReady 
DigiReady biedt een online leerplatform met lessen in digitale geletterdheid, onderverdeeld in drie leerlijnen: mediawijsheid, computational thinking en ICT basisvaardigheden. In plaats van dat docenten online nog op zoek moeten naar lessen in digitale geletterdheid en deze zelf moeten samenstellen en aanpassen, zorgt DigiReady met het online leerplatform voor een vast en gestructureerd programma dat leerlingen op een leuke en leerzame manier digitaal vaardig maakt. 

DigiReady staat voor: 

Wil je meer weten over DigiReady? Neem zelf een kijkje in het online leerplatform met behulp van een tour-account

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 1 keer per maand.

Aanbevolen blogs

Digitale geletterdheid, meer uitleg over deze 21e eeuwse term!

Maak kennis met het lesmateriaal van DigiReady!

DoorLars Middelop

Hoi, ik ben Robin de ruimtereiziger! Graag neem ik je in deze blog mee in mijn digitale wereld en leg je uit het hoe het digitale leerplatform van DigiReady werkt.

Lees nu »
Digitale geletterdheid, meer uitleg over deze 21e eeuwse term!

Hoe wij met zijn allen worden beïnvloed door nepnieuws en wat we ertegen kunnen doen!

DoorLars Middelop

Fake nieuws, we horen er vaak over op de radio, tv of lezen erover in de krant. Wat is nepnieuws, hoe ziet het eruit en hoe kunnen we het herkennen? Lees er meer over in deze blog!

Lees nu »